Ikan
Bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air
masin kecil yang lazim. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan
biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm.
Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya.
Mulutnya lebih besar daripada ikan herring. Makanan utama ikan bilis
ialah plankton.
Penggunaan
Ikan
bilis juga dikenali sebagai "ikan teri" di Indonesia.
Di Malaysia, Indonesia, dan beberapa tempat di Singapura, ikan bilis digunakan
untuk membuat pati ikan, sambal, atau digorang minyak banyak serta dihidangkan dengan nasi lemak.
Ikan bilis biasanya digunakan dengan cara yang sama dengan udang kering dalam
masakan Malaysia. Ikan bilis juga digunakan dalam penghasilan budu, melalui proses
penapaian. Di Vietnam, ikan bilis adalah ramuan utama sos ikan- nước mắm- sos
kebangsaan tidak rasmi Vietnam.